joi, 10 aprilie 2008

10 aprilie, DORe / Birth vs Death

Cuvintele pentru Olguta: perna, pat, sticla, curent. Ora 15:22.


Olguta a scris:


Daca e sa mor, inger ingerasul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, vreau sa te cari in timp ce ascult muzica. Vreau sa imi pun castile si sa dau la maximum. Sa simt efectiv cum imi pulseaza osul fruntii, ca un piept moale de vrabie prinsa in pumn. Tamplele sa imi vibreze ca faldurile unei perdele incalecate de curent. Parul meu frematand, camp de papadii bronzate, in briza muzicii.

Sa mor zambind. Sa imi doresc moartea cu sinceritate de sticla. Si sa astept sa inceapa sa imi sangereze creierul de la volumul prea tare, bataind un picior. Tinand ritmul cu genele pe perna. Incurcand versurile si razand ca nu o sa mai am timp sa le invat. Sa simt spasmul creierului ca pe-un pantec de porc la ignat. Tata, uite, nu a murit, misca, tata! Baga-i cutitu’n burta, tata! Tataaaa!!!!

Sa ma gaseasca a doua zi, in pat, rotund de fericita, de moarte plina.




Cuvintele pentru Soozie: stomac, carbune, foietaj, caldaram. Ora 15:23.

Soozie a scris:

N-am crezut niciodata in Mos Craciun. Nu am o poveste despre cum am aflat eu ca nu exista, cu istericalele de rigoare. Nu am avut niciodata surpriza cadourilor. Le-am primit, dar cumparate cu mine de fata, ce-ti doresti, ce ai nevoie, intre suma asta si asta. Nu imi place festivalul comercial al Craciunului, nu-mi place taiatul porcilor pe caldaramul periferiilor, taiatul brazilor in padurile neamului, taiatul maionezei pentru salata de beuf ca la mama altuia acasa.

Magia Craciunului e, de fapt, atunci cand oamenii de afaceri isi dau seama cat de mult le-a crescut profitul si exclama: e magic cat de bogat sunt! Craciunul aduna tot ce e mai rau in oameni: folosirea unui eveniment spiritual pentru a manca pe vomitate, a bea pe inconstiente, a cumpara pe nesimtire si a te certa cu toata familia din exces de trairi anuale.

Proteveul da acelasi Singur Acasa Trei, Antena Unu baga un Gravidul cu Swartzenegger, si, dupa ce se termnia, manele imputite peste tot, pe fundal de platouri cu fripturi si sclipici. A, si urasc haiosul. Nu inteleg de ce insista toate matusile tuturor sa faca tone de foietaje din grasime de porc si faina alba, cu gemul ramas de anul trecut prin beciuri in mijloc, presarat cu zahar pudra, ca sa fii sigur ca e naspa treaba. Craciunul e o industrie, o decadenta generala, o pornografie.

Pastele, on the other hand, e o sarbatoare adevarata. Nu stiu nici eu cum s-a trecut de la Iisus, moarte, curce, inviere, salvare si iertarea pacatelor la iepurasi, pui si oua fosforescente, insa imi place de mor. Nu doar pentru ca e incomparabil mai placut sa vezi animalute pufoase peste tot decat indivizi batrani si grasi imbracati in cele mai kitchoase straie la care s-au putut gandi designerii Coca-Cola, ci pentru ca incepe sa fie cald.

Imi place Pastele pentru ca tin postul de fiecare data, si, pe langa faza cu carnea, imi mai propun o rezolutie. Pe care o respect. Pentru ca, desi imi pare rau de mieii taiati, drobul e infinit mai bun decat sarmalele. Pentru ca prajiturile sunt cu fructe si crema de vanilie, nu unt, faina si zahar ars. Pentru ca nu e Guta la teve in noaptea de Inviere, asa cum e in noaptea de Craciun. Pentru ca oamenii nu-si umplu asa de psihotic stomacurile si ies afara mai mult.

De Inviere, merg la biserica, unde nu e plictisitor, ca de obicei. E chiar spectaculos: cladirea e plina de lumanari, oamenii sunt gravi, e noapte, se sting luminile, se bate la poarta bisericii, se interpreteaza o sceneta, se da foc, se ia foc, se ocoleste biserica. Apoi se imparte paine cu vin, se face cruce, se mananca branza si carne dupa 7 saptamani de abstinenta. Simti ritualul. Si din adancul intunecat al minelor de carbune pana in varful impecabil inzapezit al muntilor, credinciosii si ateii se saluta altfel ca de obicei.

3 comentarii:

Anonim spunea...

..e bine sa faci literatura, e bine sa iubesti literatura, e bine sa respiri literatura din toti bosogii, dar nu e bine sa transformi literatuta intr-un biletel-testament...

Erata:

e bine, nu e o judecata de valoare, putand fi inlocuit cu orice cuvant care descrie mununatul, deosebitul, incredibilul...e o repetitie si atat.


Morala: Pe soseaua de la gara... frumos calc-o domnisoara................trenul.

Anonim spunea...

this wasn't me!
(anonimul de obicei)

Anonim spunea...

@anonimul cu morala: ce cauta trenul pe sosea? :)