joi, 17 aprilie 2008

17 aprilie, Fetita/Raiul

Cuvintele pentru Olguta: covor, aripa, agent, sonorizare. Ora 15:44



Olguta a scris:



Pe covor, doua pete de lumina pufoasa se alergau ca doi pisoi balai, care sarisera de pe pervaz, in mijocul incaperii. O fetita le fugarea cu o plasa de prins fluturi facuta dintr-o perdea vernil si chicotea de fiecare data cand lumina se brazda prin tesatura, semn ca prinsese fluturele cu aripa blonda. Purta o rochita rosie cu buline albastre si parul ei aramiu era prins cu clestisoare de rufe. In picioare avea sabotei de lemn sculptati de bunicul ei. Bunica ii vopsise rosii.
Nu avea voie sa iasa afara.
Ii placea sa dea televizorul pe mut si sa se uite asa la desene animate, ca si cum ele ar fi fost facute fara sonorizare. Glasul ei de nota si inlocuia sunetul paharelor sparte de soricelul fugarit pe polita de motan, macaitul ratustelor vorbarete, vocea catelului cu urechile pletoase. Radea cu fiecare replica mai mult si batea voioasa din palme.
Nu mai iesise din casa de trei ani.
In unele dupa-amiezi, ungea cate trei dungi de dulceata de afine pe fiecare obraz si una rosie si groasa din pasta de tomate pe frunte. Apoi isi strangea tot parul la spate intr-un coc, bulgare de jar, si infigea o pana acolo. Pana pe care bunica o smulsese de la gasca ei preferata-Gargarita. Scoatea camasile albe din dulap ale tatalui ei si le agata in cuierul pe care il tragea pana aproape de mijlocul camerei. In mijoc, aduna lana inchisa la culoare pe care mama o scarmana sa faca plapuma si se prefacea ca incropeste un foc. Apoi incepea sa se joace de-a indienii si americanii. Nu stia nici de indieni, nici de americani ce inseamna. Dar vazuse intr-un film ca toti barbatii care nu erau dezbracati, cu pene in par si dungi pe fata, aveau camasi albe. Mascatii dansau in jurul focului si se loveau cu mana peste gura tuguiata rotund. Asa facea si ea, doar ca uneori dupa ce lovitul buzelor inceta, gura fetitei parea ca dupa o inmuiere in carafa cu must.
Doctorii sfatuisera ca mai bine ar fi sa stea in casa.
Umplea, cu faina adusa din pod de bunica, baloane colorate, galbene si verzi si albastre si rosii, uneori tata ii aducea si portocalii. Dupa ce le umplea bine, le innoda la capat facand o bucla asa cum o invatase bunicul. Apoi colora cateva foi cu carioci de diferite culori, pe care le primise de mos Nicolae, anul trecut. Lua foarfeca de unghii din poseta mamei si taia fasii subtiri de hartie, fideaua curcubeu. Pe urma le aduna pe toate in jurul motului balonului si le prindea cu un elastic de bancnote. In loc de ochi verzi lipea niste boabe de linte, pentru ochi negri, boabe de piper, iar pentru cei caprui, care nu prea ii placeau, doua stafide micute. Ochi albastri nu facea niciodata. Astia nu ii placeau deloc-deloc. Barbatul in halat alb care o luase de mana si ii spusese sa vina cu el, e in regula, mami asteapta aici avea ochii albastri. Mama plansese in ziua aia. Pe doamne le dadea cu ruj, iar barbatilor le facea o mustata subtire cu dermatograful. Apoi tragea de balon si stramba tot felul de grimase ale figurinelor de faina. Le punea pe toate la geam, galbene si verzi si albastre si rosii, uneori si portocalii, isi proptea obrajii in palme si se uita impreuna cu ele la lumea de afara.
Doamna Trifan, din cauza agentului patogen existent in sange, fiica dumneavoastra nu va putea supravietui dincolo de varsta de 8-9 ani. Regretam.



Cuvintele pentru Soozie: ghiozdan, cot, chihlimbar, precupeata. Ora 21:47



Soozie a scris:



Raiul ar fi format din:

O alee cu copaci in stanga si-n dreapta, cu perechi de copii in costume bleumarin si conversi sau rochite bleumarin si conversi, cu ghiozdane patrate in spate, care fac baloane de sapun si intarzie la scoala, unde sunt catelusi si iepuri si piersici care atarna din fiecare tufis.

O pauza mare continua in scoala primara, dupa vaccin, cand stiu ca am reusit sa nu fug, si n-a durut, si avem pisoi in curtea scolii, si-mi dau coate cu colega de banca pentru ca lui Raducu ii place de mine si mi-a scris un biletel care trebuie sa ajunga la mine pentru ca il vad cum circula din mana in mana, si eu stau in ultima banca.

Un cinematograf cu fotolii in care sa invit pe cine vreau eu si sa ne uitam la ce vreau eu, si daca nu tin minte numele filmelor sau actorii care joaca in el, ci doar secvente, cinematograful sa stie la ce ma refer si sa puna filmul respectiv.

O sala de bal enorma in Londra unde sa fac baluri mascate unde sa vina cei mai tari oameni din lume din toate timpurile, ca si Einstein si Salinger si 3D si Tricky si Virginia Woolf si Damon Alburn si Dickens si Joyce, si sa fiu imbracata intr-o rochie aurie de tul si sa am la gat un chihlimbar in care e incapsulat un scorpion montat in argint, daruit mie de Regina Angliei.

O plaja cu nisip alb unde sa bata vantul si soarele sa nu dea migrene si apa sa fie foarte calda, la doi pasi de o piata de zorzoane si condimente, unde sa poti cumpara ciuperci umplute, in cornet, de la o precupeata care-ti pune extra patrunjel pe ele, si apoi sa te tocmesti pentru bratari de aur de glezne cu turci cu iatagane si sa cumperi boia si parfum.

Un castel medieval intact, cu schelete imbracate in rochii sau armura, cu pasaje secrete prin biblioteci si lazi de comori, cu ciorchini de struguri proaspeti pe mese, unde sa ne jucam de-a v-ati ascunselea cu totii, si sa adaugam reguli care sa complice jocul la fiecare tura, si sa fie vara si sa intre crengile copacilor inauntru, prin ferestre, iar podelele sa fie crapate de vreun fost cutremur.

Si mama sa zambeasca la geamul casei noastre, inconjurata de panselute galbene si albastre, asa cum ii plac ei.

Niciun comentariu: